I wrote a small website to analyse the way Dutch voters used their votes in the recent parliamentary elections #TK2021.

I'll post a preliminary analysis in Dutch below, but feel free to play with it yourself at verkiezingsdashboard.vincenttu

Elke kandidaat heeft zijn/haar eigen balk, die weergeeft hoeveel stemmen die specifieke kandidaat heeft gehaald.

Zo kun je bijvoorbeeld duidelijk zien dat een overweldigende meerderheid van de VVD-stemmers op Mark Rutte (de eerste blauwe balk helemaal links) heeft gestemd.

Show thread

De invloed van de #StemOpEenVrouw-campagne is bij sommige partijen goed te zien. Zo is bij GroenLinks elke uitschieter een vrouw, waaronder Kauthar Bouchallikht en Lisa Westerveld, die met voorkeursstemmen in de Kamer zijn gekomen, en Stephanie Bennett, die dat nét niet gelukt is.

Show thread

Ook de stemmers van D66 hebben erg hun best gedaan om vrouwen in de Tweede Kamer te krijgen. In de peilingen stond D66 rond de 18 zetels, en je ziet een piek rond die positie.

Als het nodig was geweest, zou nummer 21 Kiki Hagen met voorkeursstemmen de Kamer in zijn gekomen.

Show thread

Dan die andere vrouw die met voorkeursstemmen een plekje in de Tweede Kamer heeft bemachtigd: Marieke Koekkoek van Volt.

Ze heeft met gemak de voorkeursdrempel gehaald, ten koste van nummer 3 Ernst Boutkan.
.

Show thread

Verder duidelijk zichtbaar: de sterke nummers 2.

Met Wybren van Haga bijna op gelijke hoogte met Thierry Baudet, Pieter Omtzigt niet ver achter Wopke Hoekstra, en Tunahan Kuzu dicht bij Farid Azarkan.

Show thread

@vinnl Interessant. Ik heb altijd gedacht, dat de vele stemmen voor een nummer twee stemmen zijn voor de eerste vrouw.

Is het hier ontevredenheid met de lijsttrekker?

@GrassrootsReview Stemmen op de nummer twee heeft doorgaans niet bijzonder veel effect: die komt namelijk toch wel in de Tweede Kamer. Daarom heeft de #StemOpEenVrouw-campagne erop ingezet om te stemmen op een vrouw die anders niet verkozen zou worden, dus die lager staat dan het aantal zetels dat een partij waarschijnlijk gaat halen, om het aantal vrouwen in de Tweede Kamer te vergroten.

@GrassrootsReview

De sterke nummers twee hebben hier volgens mij verschillende oorzaken.

In het geval van het CDA heeft het waarschijnlijk veel te maken met het feit dat Omtzigt de meest zichtbare persoon was die probeerde de onderste steen boven te krijgen bij de toeslagenaffaire.

@GrassrootsReview

Bij FvD komt het, vermoed ik, door het feit dat Van Haga veel kritische Kamervragen heeft gesteld over het coronabeleid, en veel stemmers die voornamelijk om die reden stemmen misschien toch wat afstand willen houden van de controverse rondom Thierry Baudet.

En in het geval van DENK heeft het wellicht wat met de achtergrond van Kuzu (Turks, tegen Marokkaans voor Azarkan) te maken, naast het feit dat hij als voormalig fractievoorzitter ook erg zichtbaar is geweest.

Follow

@vinnl Okay, als het dit keer verschillende bijzondere oorzaken zijn verklaart dat ook waarom het me tot nu toe niet was opgevallen dat mannen als nummer 2 het zo goed doen.

Sign in to participate in the conversation
FediScience.org

Fediscience is the social network for scientists.